گیاه شناسی و زیست شناسی گردو
گردو از خانواده Juglandaceae و جنس Juglans بوده و گونههای مختلفی دارد که همگی خزاندار و دارای میوه خواراکی هستند. مهمترین گونه این جنس از نظر میوه، J.regia بوده که تعداد کروموزوم پایه آن 16=n=x بوده و گیاهی دیپلویید (32=n2) میباشد و مهمترین آنها از نظر چوب، گردوی سیاه شرق آمریکا (J.nigra) است. سایر گونهها به طور غیرمستقیم اهمیت اقتصادی دارند. منشأ گردو چین بوده و ایران را به عنوان پل انتقال آن از چین به اروپا میدانند و به همین به آن گردوی ایرانی میگویند. این گونه در بسیاری از کشورها کشت میگردد و دارای اهمیت اقتصادی بسیار زیادی است.
سایر گونههای این جنس شامل گردو سیاه شرقی (J. nigra) ، گردوی قلبی یا ژاپنی (J.seiboldiana) گردوی کرهای (J.cinera)، گردوی سیاه کالیفرنیای شمالی (J. hindsii) و گردوی سیاه کالیفرنیای جنوبی (J.californica) در مناطق خاصی به منظور استفاده از چوب یا میوه پرورش داده میشوند ولی عمومیت گردوی ایرانی را ندارند.
ویژگی گردوی ایرانی داشتن میوه چهار محفظهای است که در هنگام بلوغ، شکوفا و از پوسته سبز رویی جدا میشود. درختان گردو تک پایهاند، گلهای نر روی سنبله نر و گلهای ماده روی سنبله ماده که اغلب 2 یا گاهی تا 5 گل در نوک شاخسارههای انتهایی یا جانبی دارند تشکیل میشوند. گلدهی ناهمرس (دیکوگاموس) است که با گلهای نر زودتر بالغ میشوند (نر زودرس) و یا گلهای ماده زودتر بالغ میشوند. (ماده زودرس). دانه گرده از طریق باد پخش میشود و ناهمرسی سبب دگر لقاحی میشود. بیشتر ژرم پلاسمهای گردوی ایرانی که از اروپا جمع آوری شدهاند، میوههای انتهایی تولید میکنند، در حالی که آنهایی که از بخشهایی از چین و آسیای مرکزی جمع آوری شدهاند، باردهی جانبی نیز دارند، ژنوتیپهایی که باردهی جانبی دارند در مقایسه با آنهایی که باردهی انتهایی دارند اغلب زودتر بیبرگ میشوند و زودتر برداشت میشوند و زودتر (در سن 4-3 سالگی بعد از کاشتن بذر) به بار مینشینند و در مجموع محصول بیشتری دارند. مغز ساقههای درخت گردو لایه لایه، تنه صاف با پوست فلسی و شیاردار و برگهای مرکب شانهای دارد. ریشههای گردو محوری و عمیق رشد میکنند و به خاکهایی با عمق 3-2 متر نیاز دارند.