نیازهای اکولوژیکی گردو
آب و هوا
گردوی ایرانی محصول مناطق معتدله گرم بوده و برای رشد به یک فصل رشد طولانی و نسبتاً گرم نیاز دارد و در طول تابستان و زمستان به گرما و سرمای بیش از حد حساس میباشد. در طی خواب زمستانی، گردو میتواند سرمای (11-) درجه سانتیگراد را بدون خسارت جدی تحمل کند ولی پس از شروع رشد، سرمای 2- تا 3- درجه سانتیگراد موجب از بین رفتن برگها، شاخهها و گلها شده و در نتیجه محصول کاهش مییابد. اغلب سرماهای دیررس بهاره به شاخههای تازه تشکیل شده و گلهای آن و سرمای زودرس پاییزه به شاخههای آن خسارت وارد میکنند. مقاوت ارقام مختلف گردو نسبت به سرما متفاوت است.
رقم ائورکا (Eureka) نسبت به سرما خیلی حساس است. گردوی سیاه شرقی نسبت به گردوی ایرانی به سرما مقاومتر میباشد. برای پر شدن مغز گردو و افزایش چربی آن، دمای 33-27 درجه سانتیگراد در طول چند هفته قبل از برداشت ضروری میباشد، اما اگر گردو در تابستان در معرض دمای 40-35 درجه سانتیگراد (به طور متوسط 38 درجه سانتیگراد) و رطوبت کم قرار بگیرد، پوست سبز آن دچار آفتاب سوختگی شده و مغز آن سیاه و چروکیده میشود و گاهی مواقع میوهها پوک میشوند. در رطوبت نسبی کم و دمای بالاتر از 40 درجه سانتیگراد به گردو خسارت جدی وارد میشود.
دمای پایین تابستان نیز مناسب نیست زیرا موجب میشود میوهها به اندازه کافی پر نشوند. هوای خنک در طی فصل رشد، برداشت محصول را به تأخیر انداخته و در نتیجه باغداران متضرر میشوند. بنابراین هوای خنک و فصل رشد کوتاه از عوامل محدود کننده پرورش گردو هستند. گردو نیز مانند سایر میوههای مناطق معتدله، در زمستان به مقدار سرمای معینی نیاز دارد تا خواب آن برطرف شود که به این ترتیب در بهار رشد رویشی و گلدهی نامنظم شده و به تأخیر میافتد و این موجب کاهش محصول و خشک شدن سرشاخهها میشود. جوانههای گل گردو 1500-700 ساعت نیاز سرمایی دارند. ریشههای این درخت به غرقابی و شوری حساس بوده و در شرایط غرقابی دچار فلج گیاهی (Apoplexy) میشوند.
بارندگی
در صورتی که میزان بارندگی سالیانه حدود 800 میلیمتر باشد میتوان درخت گردو را با موفقیت کاشت ولی در مناطق خشکتر، آبیاری تکمیلی نیز ضروری است. بارندگی و رطوبت در اواخر فصل بهار و در تابستان موجب افزایش شیوع بیماری بلایت گردو میشود ولی ارقامی که برگهای آنها دیرتر ظاهر میشود، معمولاً از آلودگی مصون میمانند. در شرایط آب و هوای بسیار خشک احتمال دارد که درختان رشد مطلوبی داشنه باشند ولی میوهها به خوبی پر نمیشوند. درختان گردو نسبت به شرایط نامطلوب سازگار هستند. مشاهده شده است که در شرایط نامساعد محیطی، پرورش درختان گردو به صورت درختچه از نظر سازگاری مناسب بوده است.
خاک
برای حاصلخیز کردن خاک یک باغ گردوی مدرن، شناخت و بررسی دو عامل ضروری است:
1- نیازمندیهای غذایی درخت 2- ویژگیهای خاک و زمین باغ گردو.
قبل از کاشت گردو ابتدا باید خاکرویی، خاک زیرین، تهویه، زهکشی، واکنش شیمیایی خاک (PH) و قابل استفاده بودن عناصر مختلف مورد آزمایش قرار گیرد. تجزیه خاک رویی و خاک زیرین اطلاعات مفیدی در مورد وضعیت خاک به دست میدهد. خاک رویی باید حاصلخیز بوده و زهکشی خوبی داشته باشد. با اینکه نقشههای تفضیلی خاک شناسی در شناخت دقیق میزان حاصلخیزی خاک در یک محل خاص و عوامل محدود کننده آن مدارک با ارزشی هستند، تجزیه شیمیایی خاک از عمق صفر تا 25 سانتیمتری سطح زمین و از 25 تا 50 سانتیمتری عمق زمین در شناخت دقیق خواص فیزیکی و شیمیایی خاک مفیدتر است.
گردو در مقایسه با سایر میوههای معتدله که معمولاً در خاکهای با اسیدیته کم رشد میکنند، به خاک خنثی نیاز دارد. میزان اسیدیته خاک در قابل جذب بودن مواد معدنی موثر است. اکثر عناصر معدنی در دامنه اسیدیته 6 تا 7 برای گیاه قابل جذب است. معمولاً در مناطق سرد واکنش شیمیایی خاک اسیدی است که با اضافه کردن آهک، میتوان آن را افزایش داد. غیر از خاک رویی، وضعیت خاک زیرین نیز برای گردو اهمیت دارد زیرا ریشههای آن تا عمق 3 متری خاک نفوذ میکنند. خاک زیرین باید عاری از سنگ، رس سفت و لایههای غیرقابل نفوذ که رشد ریشه را محدود میکنند باشد. درخت گردو خاک فقیر، خاک سطحی و خاک خشک را بهتر از شرایط آب و هوای نامساعد تحمل میکند، در ضمن خاک باید عاری از نماتدهای مولد زخم ریشه و بیماریهای قارچی باشد.
به طور کلی خاکهایی که ویژگی آنها در زیر شرح داده میشود نباید برای کاشت درخت گردو انتخاب شوند:
1- خاکهای کم عمق با سنگ و قلوه سنگ یا سنگ ریزه فراوان.
2- خاکهای ماسهای و رسوبی با شن ریزههای درشت یا بادی که به سرعت کوبیده میشوند.
3- خاکهای زهداری که زه آب آنها زهکشی نشده باشد و رطوبت آنها مانع تهویه و سبب خفگی ریشه شود.
4- خاکهایی که آهک زیاد دارند و سبب بروز کلروز در گیاه میشوند.
در جدول زیر مشکلات خاک و شیوههای اصلاح آن ذکر شده است:
مشکلات |
روش اصلاح با عملیات زراعی، کود و آبیاری |
در خاکهای کم عمق، سبک و سنگی |
آبیاری، خاکورزی، کشت سبز موقت، تشخیص کمبودهای عناصر غذایی از راه تجزیه برگ و برطرف کردن آنها |
در خاکهای سنگین و کوبیده |
کشت سبز دائم، آبیاری کافی، خاکورزی مکانیکی (با چرخشهای مضاعف و پهن)، کود حیوانی سرک، مالچپاشی با کاه یا با پلاستیک |
در خاکهای زهدار |
زهکشی، خاکورزی، کشت سبز موقت |
در خاکهای فقیر و دچار کمبود عناصر غذایی |
کود عمقی، دقت در تغذیه، تعیین کمبودها از راه تجزیه برگ و رفع آنها |
در خاکهای اسیدی 6>PH |
آهکدهی قبل از کاشت به خاک و ترمیم سالانه آن با مواد آهکی |