عادت گلدهی
گیاهان خانواده Juglandaceae (گردو، پکان و هیکوری) عادت گلدهی مشابه دارند. گردو یک پایه بوده و گلهای نر و ماده آن جدا از هم و در روی یک درخت تشکیل میشوند. گلهای نر به صورت جانبی روی شاخههای فصل قبل (یکساله) و به صورت شاتون و گلهای ماده به صورت انتهایی روی شاخههای فصل جاری (سال جاری) ظاهر میشوند، البته در برخی از ارقام آن مانند رقم پاین (Payne) گلهای ماده به صورت جانبی میباشد. تعداد گل در یک جوانه گل ماده گردو اغلب 2 و گاهی مواقع 5-4 عدد میباشد. گلانگیزی گلهای نر در اردیبهشت ماه سال قبل و گلهای ماده در بهمن تا فروردین انجام میگیرد. گردوی خوشهای وجود نداشته و گردوی خوشهای که در ایران به اشتباه گفته میشود منظور چند جوانه گل ماده نزدیک به هم میباشد.
همان طور که گفته شد تشکیل گل ماده در گردو به صورت انتهایی و جانبی میباشد. از خصوصیات گردوهای دارای گل ماده انتهایی میتوان به میوهدهی کمتر، دیر باردهی (10-6 سال) دارای عمر تجاری طولانی (200-100 سال) و نیاز کم به هرس باردهی اشاره کرد. خصوصیات مهم گردوهای دارای گل ماده جانبی شامل میوهدهی بیشتر، اندازه میوه کوچکتر، زود باردهی (4-2 سال) عمر تجاری کوتاهتر (حدود 30 سال) و نیاز زیاد به هرس باردهی میباشد.
گردو دارای دیکوگامی بوده و بیشتر ارقام آن پروتاندر (آزاد شدن گردهها قبل از پذیرا شدن کلاله) میباشند، برخی از ارقام آن هموگام بوده و گل نر و ماده در آنها همزمان میرسند. ارقام گردو خودسازگار بوده ولی به علت وجود پدیده دیکوگامی نیاز به درختان گردهزا دارند. گردوی ایرانی میتواند توسط سایر گونههای گردو تلقیح شود. ناهمرسی گل نر و ماده مرتبط با سن درخت و درجه حرارت محیط نیز میباشد. هرچه درختان جوانتر باشند، دیکوگامی شدیدتر بوده ولی درختان در سنین پیری به حالت هموگامی نزدیکتر میشوند، زیرا تاج آنها بزرگتر و تعداد گلهای آنها بیشتر میباشد.
درجه حرارت روی باز شدن گلهای نر بیشتر تأثیر گذاشته و سبب زودتر باز شدن آنها میگردد، در حالی که روی باز شدن گلهای ماده اثر چندانی ندارد. در ارقام پروتاندر هوای گرم در زمان گلدهی باعث زودتر باز شدن گلهای نر شده و دیکوگامی را تشدید کرده و مشکل گرده افشانی را بیشتر میکند، ولی در ارقام پروتوژن (رسیدن کلاله قبل از آزاد شدن گردهها) گرمای هوا باعث نزدیک شدن زمان شکوفایی گلهای نر و ماده شده و باعث کاهش دیکوگامی میگردد. در مناطق ساحلی و کم ارتفاع، درختان تمایل به پروتاندری دارند.